Muschiul

    Muschiul este o planta mica fara flori dar pentru ingrijitorii de gazon este una dintre cele mai mari probleme care ar putea apare in ingrijirea gazonului. Primul lucru care trebuie remarcat este faptul ca muschiul este doar un simptom si nu este cauza primara care conduce la extenuarea gazonului.

Acest lucru inseamna ca folosirea de ierbicide pentru distrugerea muschiului nu este suficienta, iar singura cale de a scapa definitiv de muschi consta in gasirea cauzei care genereaza aparitia lui si remedierea cauzei.

    Locurile cu umiditate excesiva sunt esentiale pentru raspandirea muschiului, asadar primavara si toamna sunt principalele perioade de colonizare al muschiului in gazon, unde exista in aceasta perioada mai multi factori de risc cum ar fi compactarea, completata de un drenaj insuficient. In zonele in care apa balteste aproape intotdeauna apare muschiul.

    Dar prea multa umezeala nu este singurul factor de risc; muschiul este o prezenta obisnuita in zonele cu sol nisipos si infertile care nu retin apa. Asadar lipsa fertilizarii, aciditatea ridicata, zonele umbroase excesive sunt cauze care conduc la aparitia muschiului. Mai putin cunoscut ca factor de risc major este seceta deoarece lipsa precipitatiilor pe perioada verii conduce la aparitia problemelor de la inceputul toamnei.

    Zonele pe care infestarea este mare necesita programe de eradicare a muschiului. Indepartarea cauzei va rezulta in disparitia treptata a acestuia si prevenirea reaparitiei lui. Eradicarea se poate efectua mai repede prin folosirea de ierbicide care actioneaza rapid dar conduc la aparitia unor zone descoperite unde pana la dezvoltarea gazonului sunt o invitatie pentru burieni.


Controlul muschiului

1. Aplicarea de ierbicide primavara

    Controlul chimic se poate realiza prin aplicarea de nisip de gazon ('lawn sand") care va distruge muschiul si va da un imbold dezvoltarii gazonului sau se poate folosi un produs pe baza de diclorofen care este stropit pe zona afectata. La doua saptamani se recomanda curatirea zonei de muschiul mort si regarnisirea cu gazon.

 

2. Fertilizarea

    Pentru a pastra cresterea gazonului intr-un ritm constant este recomandata fertilizarea regulata primavara sau la inceputul verii.

 

3 .Cosirea la inaltimea corecta

    Cosirea la o inaltime mai mica decat cea recomandata slabeste gazonul si este un factor principal care conduce la aparitia muschiului. Dar nici un gazon cu o inaltime mare nu este o solutie deoarece conduce la colonizarea gazonului cu "trailing moses". Atadar solutia consta in cosirea la inaltimea corecta.

 

 

 

GREEN MASTER