Top dresing (garnisirea gazonului)

    Imbracarea gazonului consta in aplicarea unei mixturi de sol formata din turba, nisip, pamant de telina la suprafata gazonului. Punerea in practica a acestei operatii este o rutina pentru ingrijitorii profesionisti de gazoane dar este bine sa amintim anumite aspecte tehnice. Scopul este de a acoperi gaurile mici ce au aparut pe parcursul unui sezon si de a construi un strat ideal de sol pe parcursul anilor.

 

Prepararea amestecului

    Ingredientele trebuie sa aiba umiditatea corespunzatoare, iar o amestecare meticuloasa este esentiala inainte de utilizare. Daca materialul pentru garnisire este nesatisfacator atunci efectuati o cernere a materialului printr-o sita cu orificii de 60 mm.

  • TURBA - Tipurile de turba existente in comert sunt satisfacatoare, insa este important a se urmari instructiunile existente pe ambalaje.

  • PAMANTUL DE TELINA - Acesta este un tip de sol care nu este nici argilos nici nisipos. Un pamant gras de calitate se poate obtine din mormane de gazon ale carui radacini sunt putrede si care se trec printr-o sita de 60 mm, dar orice tip de pamant de gradina este bun.

  • NISIPUL - Nisipul de mare nu se preteaza a fi utilizat, iar particulele nu trebuie sa aiba un diametru prea mare (evitati nisipul grosolan).

 

Cum sa efectuam garnisirea cu pamant ?

    Cel mai bine este ca imbracarea gazonului sa se efectueze la inceputul toamnei (mijlocul lunii septembrie este ideal). Gazonul se curata de resturi vegetale, iar o aerare ("perforare") cu 2 zile in prealabil va mari eficienta operatiei pentru solurile compactate.

    Imprastiati pamantul utilizand o lopata, iar garnisirea trebuie efectuata cu atentie pentru a nu se distruge gazonul existent. Acest amestec recomandat pentru garnisire se recomanda a se cerne nivelul solului, iar gazonul nu trebuie sa fie sufocat.

    Matura de nuiele este adesea folosita, dar imprastierea pamantului este neuniforma si asa unul dintre aspecte1e principale ale tratamentului se pierde. De acea se recomanda utilizarea unui netezitor, scandura

    Indiferent cum imprastiati pamantul este esential sa fie uniform repartizat pe suprafata pentru a se acoperi depresiunile si pentru a nu crea hartoape. Dupa imprastiere este necesar sa se grebleze usor gazonul pentru a indeparta pamantul care a ramas excedentar.

 

 

 

GREEN MASTER