Administrarea apei la ierburile folosite in perioadele racoroase ale anului
  

Suferiti din cauza lipsei de apa pe parcursul verii?

    Zonele climatice din Europa care sunt supuse unor secete serioase sunt cele subcontinentale si mediteraneene. Speciile de gazon pentru climatul racoros (Festuca .arundinaceea, Poa pratensis si Lolium perenne au inca o larga utilizare in climatele mediteraneene si subcontinentale. Acele zone, majoritatea situate la sud de Alpi in jurul marii Mediteraneene, sufera de lipsa apei in lunile de vara. (Aprilie- Octombrie).

    Sub indrumarea Societatii Barenbrug, statiunea Landlab din Vicenza, Italia a initiat doua serii de experimente (2002-2004 si 2006-2009), pentru a dobandi cunostiinte despre felul cum reactioneaza speciile, si amestecurile de gazon la un management variat al apei in perioada de vara.

    Crearea unui camp experimental sub forma de parcele a condus la diverse observatii cu privire la reactia plantelor de gazon la reducerea nivelului de apa administrat, in perioadele racoroase.

 

Barimpala in centrul atentiei

    Experimentul a aratat rolul important jucat de Poa pratensis, soiul Barimpala, in sporirea calitatii mixturii in timpul verii. In pofida marilor diferente in regimul apei, calitatea gazonului ramane aproape similara. .O irigare prea abundenta /favorizat aparitia bolilor in gazon.

 

Concluzie

    Cu o mixtura ce contine compozitia corecta de gazon poti economisi un consum mare de apa, chimicale, energie, forta de munca si desigur....bani!

Amestecurile de Lolium perenne , in combinatie cu Lp – Pp si Fa- Pp .

  • Soiurile au variat pentru a intelege performatele unei singure varietati din mixtura.

  • Diferitele nivele de irigatie, au evidentiat cantitatile de apa de unde calitatea gazonului incepe sa scada.

Paiusul inalt (Festuca arundinaceea) bun in perioada secetoasa

    Datele arata ca reducerea apei de irigat, are un efect negativ mai mare asupra calitatii la Lolium perene, decat la Festuca arundinaceea. Deasemenea s-a confirmat faptul ca la Festuca arundinaceea se poate administra doar 15% din apa eavapotranspirata.

 

 

 

GREEN MASTER