Temperatura solului si perioada de germinare a gazonului

    Cand se incepe o noua insamantare, intotdeauna intrebarea principala este legata de perioada de germinare, mai exact: in cat timp germineaza semintele de gazon? Punctul urmator fiind strans corelat cu durata perioadei pana la rasarirea primelor frunzulite.

    Informatiile existente sunt generale: Lolium perene are nevoie de 7-10 zile, Poa pratensis are nevoie de 14-21 zile, etc.

    Barenbrug explica diferentele ca rezultat al discutiilor cu consumatorii finali si cunostiintele acumulate din propriul camp de experiente. Cu ajutorul acestui program de dezvoltare, s-a inceput un studiu mai aprofundat asupra procesului de germinare. Primele experiment au fost realizate pe cultivarele de Poa pratensis, avand in vedere ca in general germinarea la aceasta specie este un proces lent.

Cinci soiuri

    Cinci soiuri diferite au fost testate cu privire la viteza de germinare in conditii termice diferite. Temperatura optima de germinare pentru Poa pratensis este 16-32 C, acesta reprezentand un spectru foarte larg. Aceasta temperatura a solului se regaseste din mai pana la sfarsitul lui septembrie. Insa ar putea fi de mare importanta ca perioada de insamantare sa inceapa mai devreme (primavara timpurie), pentru a avea o perioada de crestere mai lunga.

    O temperatura ridicata va da rezultate mai bune la germinare, dar cercetarile au aratat ca soiurile de reingras peren pot, de asemenea, germina la temperaturi de 7-10 C. Unele cultivare nu vor reactiona deloc, in timp ce altele vor pornii in germinare.

    Testele au dovedit ca soiurile de Poa pratensis, precum Bartender, pot germina la o temperatura a solului de 7C . Soiurile mai noi se preteaza de asemenea la germinatii la temperaturi joase.

In stadioane

    Alte soiuri pot germina la peste 30 C. Aceasta temperatura a solului se regaseste uneori pe stadioane in timpul verii. Majoritatea soiurilor vor avea in astfel de conditii un grad de germinatie scazut. Soiul de Poa pratensis Barimpala, a fost deja utilizat cu succes in Italia, si alte tari sud-europene pe parcursul a mai multori ani. Datele obtinute din campurile experimentale folosite pentru testarea germinarii au indreptatit compania Barenbrug de a sustine in fata intregii lumi rezultatele excelente ale acestei varietati. Aceste rezultate au fost preluae pentru a fi folosite in vederea testarii altor specii Astfel se regasesc diferente mari intre soiurile foarte bine cotate., chiar si in cadrul grupei de reingrasului peren.

    In timp ce germinatia e unul din factorii cotati in aprecierea unei seminte , instalarea rapida reprezinta un alt punct foarte importanta in a obtine rezultate bune. Deci, acordati atentia cuvenita semintelor, in ceea ce priveste irigarea. In cazul suprainsamantarii, asteptati ca tinerele plantute sa rasara, apoi fertilizati. In caz contrar substanta va ajunge la gazonul vechi.

Situatii particulare

    Priviti la situatia dv. proprie cand va fi vorba de insamantare . O germinatie buna este baza succesului insamantarii si va fi decisiva pentru infiintarea unui gazon profesional!

Schimbarile climatice au un impact direct asupra procesului de ameliorare a plantelor.

 

 

 

GREEN MASTER