Fertilizarea pajistilor - plantelor furajere perene

    Fertilizarea plantelor furajere (graminee si leguminoase perene) este o etapa foarte importanta si complexa care trebuie decisa de specialist. Aceasta veriga tehnologica impune cunoasterea urmatoarelor aspecte :

  • Fertilitatea naturala a solului;

  • Amestecul pe care il aveti cu speciile si soiurile componente ;

  • Tehnologia aplicata (irigat, neirigat, exploatare prin cosit, pasunat sau mixta);

  • Productiile medii preconizate a se obtine.

 

De ce este necesara fertilizarea plantelor furajere perene?

  • Numar mare de plante/mp, export mare de elemente nutritive;

  • Perenitate mare;

  • Sistem radicular superficial;

  • Fertilitatea naturala a solului scazuta;

  • Cresterea valorii nutritive a furajelor ;

  • Echilibrarea compozitiei floristice a pajistei;

  • Corectarea nutritiei minerale a plantelor pe solurile acide.

 

Cand se face fertilizarea plantelor furajere?

  • La infiintarea culturilor pentru a stimula si sustine plantele tinere;

  • La inceputul perioadei de vegetatie pentru a raspunde cerintelor fiziologice ale plantelor;

  • Dupa coasele a l-a si a ll-a;

  • Dupa evenimente climatice deosebite (ploi abundente, grindina).

 

Ce doze si ce tip de ingrasaminte folosim pentru plantele furajere ?

  • La infiintare, ingrasaminte complexe cu NPK, 60:60:60 kg sa/ha primavara sau 30:30:30 kg sa/ha vara;

  • La desprimavarare, ingrasaminte cu N, cate 50-60 kg sa/ha;

  • Gunoiul de grajd bine fermentat se foloseste in doza de 40-50 t/ha la cultura premergatoare;

  • La pajistile vechi se utilizeaza 15- 20 t/ ha gunoi de grajd bine fermentat odata la 2-3 ani;

  • Mustul de balegar se utilizeaza iarna prin inundarea pajistei sau prin incorporare;

  • Lucerna si trifoiul se fertilizeaza primavara devreme cu 40-50 kg sa/ha, din ingrasamant complex sau nitrocalcar;

  • Aplicarea amendamentelor pe terenurile acide inainte de semanat sau iarna dupa anul II de vegetatie, aduce sporuri insemnate de productie. Dozele sunt corelate cu nivelul pH-ului.

 

 

 

GREEN MASTER