Managementul trifoiului alb

    Trifoiul alb are o mare palatabilitate si este bogat in proteina. Se foloseste in special pentru pasunile cu perenitate mare, insa managementul acestei specii nu este deloc usor. Este necesara cunoasterea fiziologiei si biologiei acestei plante pentru ca trifoiul sa fie intru-un echilibru cu gramineele perene pe parcursul anului de vegetatie si a anilor de exploatare.

    Trifoiul este o planta termofila si de aceea el intra in vegetatie cu 2-3 saptamanii mai tarziu decat gramineele perene. Datorita acestui fapt in primavara procentul de trifoi este mai scazut putand sa ajunga vara la o proportie foarte mare (peste 70%).
    Dupa iernile blande se observa ca trifoiul este bine reprezentat la prima coasa.

    Volumul de sol pe care sistemul radicular o exploreaza este mic reprezentand 10-15% din suprafata explorata de gramineele din amestec.

    Datorita acestui aspect trifoiul nu poate sa se aprovizioneze bine cu P si K, si de aceea se impune fertilizarea cu aceste elemente nutritive.

    Trifoiul alb este stanjenit in crestere pe soluri cu PH mai mic de 5,5.

Continutul optim de trifoi in pajistile folosite prin cosit

    Continutul optim de trifoi depinde de o serie de factori. Cu cat procentul de trifoi este mai mare cu atata acesta va fixa mai mult azot. Continutul optim trebuie sa fie intre 30-50%.

    Pentru o fixare optima a azotului este necesar ca trifoiul alb sa fie in proportie de 50%, iar pentru o productie mare de substanta uscata este nevoie de 30%.

Continutul optim de trifoi alb pentru pajistile folosite prin pasunat

    Un continut foarte ridicat de trifoi nu este de dorit in cazul pasunatului deoarece pierderile de azot sunt mari si riscul de imbolnaviri a animalelor este de asemenea mare.

    Un continut de 20-30% este suficient. Acest procent este insa greu de mentinut in timpul anului, astfel primavara continutul este scazut urmand sa ajunga vara la un procent mare. Aceste fluctuatii ale continutului de trifoi alb in pajisti pot fi reglate prin:

  • alegerea corecta a amestecului;

  • management corect a pasunii.

 

 

 

GREEN MASTER