Mazariche - Vicia sativa - Soiuri si tehnologia de cultura

1. ANETO

Caracteristici:

  • Inregistrata in Franta 1989

  • Tipul - toamna

  • Toleranta la ger - foarte buna

  • Greutatea a 1000 de boabe - 66-77 grame

  • Marimea boabelor - medie

  • Precocitate - medie

  • Productia de masa verde - foarte buna (in medie = 35 t/ha)

  • Productia de substanta uscata- foarte buna in medie = 7-7.5 t/ha (35 t mv: 4,8 - 5)

  • Continutul in proteina - 25-30% planta intreaga la formarea primelor pastai

  • Inaltimea plantelor in camp - 50-60 cm

 

Tehnologie

    Aneto este foarte potrivit pentru semanatul in toamna, deoarece are o excelenta rezistenta la ger.

    Aneto este un soi timpuriu. Din experienta franceza (CTPS), acest soi este cu 8 zile mai timpuriu fata de standard, care permite instalarea unei noi culturi in acelasi an (culturi succesive).

    Aneto poate fi semanat ca si cultura pura sau in amestec cu grau sau orz.

    Cand Aneto este cultivat in amestec trebuie ca soiul de cereale sa aiba aceeasi precocitate pentru a usura stabilirea datei de recoltare. Fertilizarea cu P si K.

    Aneto este potrivit atat pentru obtinerea de fan cat si pentru insilozare. Cand este cultivat cu cereale, cultura este usor de recoltat. Timpul optim de recoltare este cand primele pastai sunt formate si boabele cerealelor sunt in faza de lapte/ceara.

    Aneto poate fi pasunat, odata cu inceputul infloririi.

    Aneto poate fi folosit si ca ingrasamant verde, dar trebuie semanat devreme in general intre 15 iulie si 10 august.

 

Semanatul

    Norma de samanta in cultura pura: 100-125 kg/ha

    Norma de semanat in amestec cu ovaz: 50/80 kg Aneto + 50/80 kg ovaz /ha

    Amestec cu mazare si ovaz: 70 kg mazare + 60 kg Aneto + 60 kg ovaz /ha

    Amestec cu bob (Vicia faba): 120 kg Vicia faba + 80 kg Aneto / ha.

    Soiurile trebuie semanate in rand la 10-15 cm si la o adancime de 2-3 cm.

    Aneto este ameliorat si comercializat de Barenbrug prin intermediul echipelor de amelioratori, producatori si comercianti profesionisti de graminee si leguminoase perenne.

Aneto este proprietatea companiei Barenbrug.

 

2. NITRA

Caracteristici

  •     Nitra, este un soi obtinut prin ameliorare intensiva si avansata. E un soi foarte precoce, viguros si cu o mare capacitate productiva pretandu-se atat pentru producerea de furaj cat si ca ingrasamant verde.

 

Tehnologie

    Productia de furaj de la desprimavarare: 70-100 zile

    Ingrasamant verde de la semanat: 80-100 zile

    Nitra este bine adaptat la cresterea din perioada de zi scurta si, datorita acestui fapt, da productii considerabil mai bune in toamna fata de alte soiuri. in toamna devreme, Nitra poate produce 2-3 tone substanta uscata inainte de venirea iernii si 9 tone substanta uscata/ha in primavara.

    Productia de primavara este conditionata de data semanatului. Considerand o productie de 8 tone substanta uscata Nitra va produce un minim de 1.5 t/ha proteine.

    Nitra, este bine sa fie recoltat la 8 zile dupa aparitia primelor pastai, de respectarea acestei epocii depinzand realizarea unei productii ridicate de proteina.

    Fanul poate fi facut din Nitra, daca este recoltat la inceputul infloritului. Daca pasunatul este pornit la aceasta fenofaza atunci se poate reveni pe aceasi suprafata la 2-3 saptamani.

 

Semanatul

    Norma de semanat: 100-125 kg/ha

    Se recomanda semanatul la 10-15 cm intre randuri, si la o adancime de 2-3 cm.

    Fertilizarea e realizata atat pentru productia de furaj cat si la cultura de ingrasamant verde:

  • Fosfor (P2Os5): 80 kg/ha

  • Potasiu (K2O): 100 kg/ha

Nitra este proprietatea companiei Barenbrug.

 

 

 

GREEN MASTER