Furajarea vacilor de lapte

Calitatea Laptelui - Calitatea Furajului

Calitatea laptelui si eficienta economica a unei ferme moderne este influentata intr-o mare masura de calitatea furajelor. Calitatea furajelor poate fi definita prin prisma urmatorilor parametrii:

  • productia de proteina (managementul trifoiului alb)

  • persistenta

  • eficienta folosirii azotului(N)

  • stimularea rumenului

  • palatabilitate

  • rezistenta la iernare

  • toleranta la seceta

  • productie sporita si randament

 

Festuca arundinacea - solutia cea mai buna in prevenirea problemelor legate de acidosele la vacile de lapte

    Rezultatele de la proiectului de cercetare condus de Hendrix UTD (Nutreco) si Barenbrug au demonstrate ca speciile de Festuca arundinacea, Timoftica si Dactylis contribuie semnificativ mai bine la stimularea rumenului decat Lolium perenne sau Festulolium.

    Pentru evitarea problemelor de acidoza din rumen daca este nevoie se adauga fibra in ratia furajera, Festuca arundinacea este cea mai buna alegere.

    Pentru prima data, rezultatele analizelor fiecarei specii individual arata efectul pozitiv al hranirii cu iarba in prevenirea problemelor de acidoza din rumen. Soiurile moderne de Festuca arundinacea apartinatoare Companiei Barenbrug , asa numitele "frunze moi" (soiurile Baridane, Barolex si Barelite) contin NDF digestibile de calitate superioara cu efect pozitiv asupra acidozelor. In contrast, specia Lolium este digerata foarte rapid si adeseori are un continut ridicat in zaharuri, care conduce la acumulari mari de acizi grasi in rumen. Acest aspect determina o scadere rapida a Ph-ului in rumen afectand sanatatea animalelor. Din aceasta cauza productia de lapte scade si apar multe probleme de sanatate.

    Fermierii lupta de multe ori cu problemele legate de acidozele din rumen, avand mari pierderi financiare.

    Bazandu-se pe rezultatele acestui proiect, Barenbrug a realizat noi amestecuri pentru fermierii care doresc sa introduca mai multa fibra in ratia animalelor.

 

Stimularea Rumenului

Productia de lapte a vacilor este corelata cu buna functionare a rumenului. Aceasta functionalitate este influentata de asigurarea unei ratii zilnice:

  • echilibrate energo-proteic

  • corespunzatoare sub aspectul continutului in celuloza

Aceste doua aspecte se realizeaza prin alegerea corecta a gramineelor si leguminoaselor dintr-un amestec cat si prin recoltarea lor la fenofaza corecta.

 

DE RETINUT este faptul ca :

Gramineele perene cosite foarte tanar nu au continut suficient in fibra. Recoltarea acestor specii se va realiza cand plantele sunt la faza de burduf - inceput de inspicat, fenofaza la care se realizeaza o calitate maxima a furajului si un echilibru optim intre principii nutritive.

Festuca arundincea, Dactylis glomerata au un continut bun in fibra, stimuland foarte bine rumegatia. Ultimile soiuri omologate de Compania Barenbrug au o palatabilitate imbunatatita si folosirea acestor soiuri in amestec ajuta in obtinerea unor productii de lapte ridicate.

Medicago sativa are un continut remarcabil in celuloza, fibra. Soiurile noi ale Companiei Barenbrug se remarca prin continut ridicat in proteina cu un continut bun in substanta uscata si o digestibilitate ridicata.

 

 

 

GREEN MASTER